lauantai 19. lokakuuta 2013

16. raskausviikko ja viikon kuulumiset

Huh, viimein lauantai! Koko viikko on ollut sellaista aamusta iltaan paikasta toiseen juoksemista, että kun iltaisin olen päässyt kotiin, en ole jaksanut tehdä yhtikäs mitään.. Sen vuoksi jäi myös keskiviikkona kirjoittamatta viikkopostaus. Mutta tässä se nyt tulee :)

Kiireen lisäksi viikko on pitänyt sisällään myös pienen (tai näin vainoharhaiselle äidille ei niin kovinkaan pienen..) säikähdyksen. Olen nimittäin työharjoittelussa paikassa, jossa työskentelen CP-vammaisten lasten kanssa. Osalla lapsista on voimakkaita ja täysin hallitsemattomia pakkoliikkeita, mutta heidän kanssaan olen yrittänyt olla todella varovainen koko harjoittelun ajan. Eilen kuitenkin ajatusten herpaannuttua huomastin saaneeni aika mojovan iskun vatsaan.. Kipu meni melko nopeasti ohi, mutta paniikki jäi. Koko loppupäivän ja illan hermostuinkin jokaisesta pienestä kivusta ja tuntemuksesta vatsan alueella. Tänään kuitenkin kaivoin heti herättyäni dopplerin esiin ja siellähän pieni jumputus kuului täysin normaalisti, syke n. 141. Kuulin myös pari aika mojovaa potkua, ja seurailin Rimpulan menemistä sydänäänten perusteella. Täytyy sanoa, että on kyllä melko vilkas tapaus tämä meidän baby :D Liikkeitä olen alkanut tuntemaan myös muutenkin, pienten ilmakuplien tapaisia tuntemuksia ja pieniä "poksahduksia", jotka kyllä alkaa hyvin erottaa suoliston kuplinnasta. On tämä kyllä ihan mielettömän ihanaa aikaa kaikista kolotuksista ja muista huonoista puolista huolimatta <3

Tänään meillä (tai mulla, riippuen lähteekö mies piipahtamaan olutmessuille) olisi tarkoituksena käväistä IKEAssa katselemassa kaikenlaista pientä tarpeellista :) Ainakin katselemaan valikoimaa, jotain saattaa jo tarttua mukaankin. Aika paljon kaikkea meillä jo onkin, sillä olen jo pitkin vuotta haalinut kaikenlaista. Ystävältä ostin mm. Emmaljunga -yhdistelmät, ja kaupan päälle saatiin pinnasänkykin. Myös vaatteita ja lakanoita yms. ollaan sekä saatu että ostettu, niin uutena kuin käytettynäkin :) Eipähän ainakaan luulisi tulevan kiire loppuraskauden aikana, jos lapsi vaikka päättääkin jostain syystä tulla vähän aiemmin ;)

Masukuva 15+0 aamulta :) (Täytyy kyllä ruveta ottamaan masukuvat kunnon kameralla... Nolottaa laittaa näitä karmeanlaatuisia kuvia :D)

Tässä vielä vau.fi:n kuvaus viikosta:

Sikiön paino: 100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 10 cm
Koko pituus: 12 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 13 viikkoa vanha. Vartalo kasvaa nyt huippuvauhtia ja jalat pitenevät samalla kun luusto vahvistuu. Myös lihakset vahvistuvat, joten pian voit tuntea sikiön vilkkaat liikkeet. Tällä viikolla korvat saavuttavat lähes lopullisen paikkansa ja ovat selvästi nähtävissä. Nyt pikkuinen näyttää aivan pienoiskokoiselta vauvalta. Iho on lähes läpinäkyvä, joten kaikki verisuonet kuultavat läpi. Iholle muodostuu ohut untuvakarva (lanugo), joka tulee peittämään koko kehon aina syntymään saakka.

NAINEN
Hyvästä ja terveellisestä ruokailusta seuraa monenlaista hyvää! Ruoka ei ole vain ravintoa, vaan myös tärkeä nautinnon lähde. Tässä vaiheessa raskautta voi olla viisasta tarkastella lähemmin, mitä syöt päivän aikana.
Valitettavasti arkisin voi olla niin kiire, ettei ruokaa tule valmistettua tuoreista raaka-aineista. Mutta juuri niitä te tarvitsette! Kuten varmaan tiedät, on tuoreiden raaka-aineiden ravintosisältö aivan toista luokkaa kuin valmistuotteissa ja puolivalmisteissa. Tuoreista raaka-aineista itse valmistettu ruoka sisältää yleensä myös vähemmän suolaa. Tämän tulisi olla se hetki, jolloin ryhdyt tosissasi kiinnittämään huomiota ruokaasi – se on hyväksi myös sikiölle.
Muista, että tuoremehu sisältää myös sokeria, ja että hiilihappopitoinen juoma turvottaa. Paras janojuoma on vesi. Huolehdi siis runsaan veden saannista joka päivä! Silloin vältyt myös turhilta kaloreilta.
Kohtu painaa 250 g ja sisältää 2,5 dl lapsivettä. Kohdun korkein kohta (fundus) on keskimäärin 8 cm navan alapuolella, mutta voi vaihdella suurestikin.

2 kommenttia:

  1. Kylläpäs aika menee vauhdilla. Nyt jo kuplii :). Kiva seurailla täältä ruudun takaa teidän pikkuperheen kuulumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, aika kuluu kyllä ihan hurjaa vauhtia! :)

      Poista